USAMA CANON – PENDAKWAH DARI AMERIKA

Mungkin ramai yang dah kenal dengan tokoh pendakwah dari Amerika Syarikat ini, tapi bagi admin, baru saja “berkenalan” dengan beliau melalui satu artikel di Utusan Malaysia bertarikh 24 April 2013.

usama canon 2

Siapa sebenarnya Usama Canon ini? Sekali imbas macam artis hollywood pun ada ye tak.?? Tapi beliau ini lagi hebat. Merujuk kepada blog SimplyIslam, Usama Canon atau dikenali sebagai Ustaz Usama Canon ini dilahir dan dibesarkan di California dan telah memeluk Islam pada tahun 1996. Beliau tinggal di San Francisco Bay, telah berkahwin dan mempunyai 4 anak .Beliau merupakan seorang tokoh pendakwah dan telah banyak menjelajahi seluruh dunia dalam menyampaikan mesej dan memperkenalkan imej kesederhanaan yang terdapat dalam ajaran Islam.

Dalam usaha beliau dalam mengembangkan keindahan dan kebenaran Islam, beliau telah mengasaskan  sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang dikenali sebagai Ta’leef Collective yang mana pertubuhan ini memberi tumpuan untuk membantu mualaf dalam mewujudkan ruang sosial sesama mereka. Pada pendapat admin, usaha murni ini harus dipuji dan dicontohi kerana para saudara baru ini (mualaf) memang memerlukan sokongan moral yang padu dalam memahami konsep Islam yang sebenar. Bimbingan dan sokongan dari tokoh-tokoh Islam khasnya dan umat Islam amnya, dilihat sebagai satu usaha yang sangat membantu golongan mualaf ini.

Ustaz Usama Canon dilihat sebagai  antara seorang tokoh dakwah Islam di barat yang dinamik. Dengan ini, sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Cresent Collective terpanggil untuk menganjurkan siri jelajah ceramah bersama beliau. Siri jelajah ceramah yang menyentuh skop ruang kefahaman agama dan misi dalam mencari kebenaran berpandukan ajaran Islam ini mendapat kerjasama daripada pelbagai pihak termasuk kedutaan Amerika Syarikat dan UIAM.

Bagi pembaca yang berminat untuk mengenali dan mengetahui aktiviti-aktiviti yang dilakukan oleh Ustaz Usama Canon, bolehlah melawat FB page beliau. Semoga dengan perkongsian ini, dapat membuka lembaran ilmu yang baru untuk kita semua.

Wassalam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s