SUSU IBU ….TERBAIK!!

Entri kali ini, adalah berkisar penyusuan bayi. Admin sendiri merupakan antara jutaan ibu-ibu yang berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk anak-anak. Diantara langkah awal yang sangat-sangat digalakkan ialah melalui penyusuan bayi.

Sememangnya, melalui pengalaman proses menyusukan bayi sebenarnya banyak mematangkan diri ini sebagai ibu. Proses ini membantu mengeratkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak. Ia juga mengajar si ibu untuk menjadi lebih sabar, dan menginsafkan diri.  Barulah kita  mengerti dan mengetahui susah jerih ibu kita membesarkan kita.

Dalam entri ini, admin tidak mahu becerita panjang berkenaan manfaat penyusuan bayi atau teknik penyusuan yang betul kerana ada banyak laman web yang bercerita dan memberi panduan mengenainya.

Dalam laman ini, saya ingin bercerita melalui pengalaman sendiri, apakah faktor-faktor lain yang membantu kejayaan penyusuan bayi secara exclusive.

Faktor pertama : Diet Sihat

Diet seimbang memang sangat-sangat membantu dalam membolehkan siibu menghasilkan kuantiti air susu untuk si comel. Pengambilan diet seperti yang disarankan oleh Piramid Makanan Malaysia, dan penekanan yang lebih diberikan kepada pengambilan air yang mencukupi dan makanan yang berkalsium tinggi seperti produk tenusu, dan sumber protein yang cukup.

Ini kerana pengambilan air yang kurang akan menganggu penghasilan susu, dan apabila pengeluaran air susu berkurang, sicomel akan lambat kenyang dan sicomel mungkin perlu mengambil masa untuk menyusu lebih lama atau akan lebih kerap. Tetapi harus diingat susu akan dihasilkan apabila ada permintaan. Kesilapan yang sering terjadi pada para ibu dimana apabila merasakan seolah-olah air susu badan tidak mencukupi , dan risau sicomel tidak cukup susu, terus beralih kepada susu formula. Apabila telah beralih kepada susu formula, bayi akan kenyang dan jarak penyusuan akan jadi lebih panjang. WHEN THERE IS NO DEMAND..THERE WILL BE LESS SUPPLY.

Harus ditekankan disini, susu ibu adalah satu anugerah yang sangat berharga..Para ibu..jangan cepat putus asa..Kita inginkan yang terbaik untuk anak kita, jadi kita perlu bersabar, berusaha, berdoa dan bertawakal serta kuatkan azam dan niat untuk teruskan penyusuan ibu. Memang tidak mudah..tapi faedahnya sangatlah banyak..Bak kata orang putih ” NO PAIN, NO GAIN”

Disamping makanan seimbang, pengambilan supplement seperti madu, habbatusauda adalah sangat – sangat membantu. Disini saya ingin berkongsi tentang 2 “killer” produk yang membantu memberikan kesihatan yang baik dan membantu menghasilkan air susu yang banyak. In Sha Allah dengan pengambilan yang konsisten, anda pasti merasai kesannya. Tambahan lagi kedua-dua makanan ini merupakan makanan sunnah yang sangat digalakkan pengambilannya .

RM 36.00

RM 36.00

Sabda Rasullah S.A.W:

“Tetaplah kamu dengan Habbatus Sauda” kerana padanya terdapat penawar bagi segala penyakit kecuali As-Saam (mati)” Hadith Sahih Bukhari Muslim

Apa istimewanya Arifbillah Habbatus Sauda?

KAPSUL HABBATUSSAUDA

Habbatus Sauda Asli Di dalam Kapsul. Digunakan secara tradisional untuk kesihatan umum.

• Serbuk Habbatussauda Syiria yang telah diproses ke dalam kapsul yg halal.
• Jika di amalkan pemakanan secara tetap pengguna bakal mendapat Pemulihan tenaga.
• Boleh juga dicampurkan ke dalam masakan agar dapat di nikmati seluruh keluarga.
• Pernah di mafthumkan sebagai ubat segala penyakit kecuali MATI.
• Bagus untuk ibu yang menyusukan anak. Susu lebih berkualiti untuk bayi.

Menurut Buku Rahsia Perubatan Habbatus Sauda adikarya Doktor Hassan Syamsi Baasya, Ibnu Al-Qayyim r.a berkata,” Habbatus Sauda melancarkan pengeluaran kencing, haid dan susu jika Habbatus Sauda ini diminum dengan kadar yang teratur untuk beberapa hari ini.”

Alhamdulilah, ramai rakan wanita yang bergelar ibu telah pun mendapat manfaat daripada Ariffbillah Habbatus Sauda yang dihasilkan dengan teknologi terkini, dikawal selia dengan ketat akan kebersihan dan kesuciannya dan dimantapkan dengan penyerapan bacaan ayat-ayat AlQuran sebagai fungsi anti sihir.

Untuk makluman, Ariffbillah Habbatus Sauda adalah satu-satu supplement kesihatan yang menggunakan 100 peratus jenis habbatus sauda yang terbaik iaitu nigella sativa dan unik kerana mengandungi ayat-ayat AlQuran.

Dari 100% Habbatussauda Syiria di dalam softgel yg halal. InsyaAllah. Jika di amalkan pemakanan secara tetap pengguna bakal mendapat Pemulihan tenaga. Boleh juga dicampurkan ke dalam masakan agar dapat dinikmati seluruh keluarga. Pernah di mafthumkan sebagai ubat segala penyakit kecuali MATI. Bagus untuk ibu yang menyusukan anak. Susu lebih berkualiti untuk bayi.

Setiap kapsul (400mg) mengandungi:

Serbuk Habbatussauda (315mg)

Tidak mengandungi perisa, pewarna dan pengawet.

Cara makan: 2 biji pagi, 2 biji petang.

Boleh diambil sejam sebelum/selepas memakan ubatan atau makanan tambahan yang lain ataupun mengikut nasihat profesional.

Isi kandungan: 60 biji

Klik sini untuk membeli atau sms/whatsApp 019-7542707

Faktor kedua : Pakaian yang sesuai

Berdasarkan pengalaman admin sendiri, pakaian yang sesuai amat membantu dalam menjayakan proses penyusuan bayi secara exclusive. Bayangkan anda sedang bersiar-siar dipusat membeli – belah, si comel merengek untuk disusukan. Cari- cari tempat yang sesuai tak de pulak. Maklumlah bukan semua shopping complex kat negara kita, breast feeding friendly ye tak..Jadi si ibu perlu melengkapkan diri dengan pakaian yang sesuai (luaran dan dalaman) agar aurat kita tidak terdedah dikhalayak ramai.

Terdapat banyak online butik yang menjual segala keperluan ibu menyusu. Yang admin suka Fabulousmom sebab terdapat banyak pilihan baju dalam untuk menyusu (nursing bra) pada harga yang sangat berpatutan. Berdasarkan pengalaman admin, nak cari “nursing bra” di supermarket biasa agak sukar dan pilihan sangat-sangat limited.

Untuk baju menyusu, bagi yang inginkan “Nursing Ware” Muslimah boleh dapatkan di butik online kami di Pure Petals Muslimah Attire.Harga sangat berpatutan dan layanan terbaik. Insya Allah

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s